Cricbuzz schedule Live score cricket Cricket live Cricbuzz jas hujan Cricket score Live match today Live cricket Match today Live cricket TV jeetbuzz baji live jaya9 mcw casino marvelbet jeetbuzz login baji999 লগইন করুন baji live login baji 999 mcw লগইন baji login baji live 999 jeetbuzz লগইন baji affiliate

Pomysł na weselny słodki stół Candy bar na wesele

Słodki stół - candy bar

Trend zza oceanu zagościł w Polsce i zdaje się, że przypadł nam do gustu.

foto: Malachite Meadow

 

Tak zwane “wiejskie stoły”, atrakcje weselnych przyjęć, mają się czego obawiać. Swojskiej kiełbasie, ogórkom małosolnym i smalczykowi babuni rośnie nowa konkurencja - słodki bufet.

Trend zza oceanu zagościł w Polsce i zdaje się, że przypadł nam do gustu.  To prawdziwe deserowe szaleństwo, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przyciąga łasuchów oraz ozdabia weselną salę.

 

Welcome to the Candy Bar!

Słodki bufet lub, mówiąc fachowo: candy bar, powinien nawiązywać do charakteru przyjęcia, współgrać z dekoracją sali lub nawet stanowić jej główną ozdobę. 

Najważniejsze, by nie było nudno i nijako. Decydując się na takie wyeksponowanie słodkości, dobrze jest trzymać się konkretnego pomysłu i nie zaprzepaścić drzemiącego w nim potencjału. 

To nie może być po prostu stół z ciastem i kawą.

 

foto: Paweł Traczyk 

 

 

Oprócz decyzji dotyczących rodzaju słodkich wiktuałów, należy ustalić pomysł, styl, w jakim zostaną “zaprezentowane” gościom.

Pamiętajcie o odpowiednich paterach, talerzykach, sztućcach, łopatkach. Kawałki ciasta czy tortu powinny być równo, estetycznie pokrojone, ułożone w zaplanowanym szyku, nieprzypadkowo.

Bufet nie może być zbyt duży – każdy z gości powinien bez problemu sięgnąć po upatrzony kawałek. Lepiej unikać przeładowania. Jeśli bufet „opustoszeje”, kelnerzy mogą go uzupełnić.

Świetnym dodatkiem będzie napis w stylu: “Zapraszamy – słodkości czekają”. Dzięki niemu zakomunikujecie gościom, że bufet jest nie tylko dekoracją sali i rozwiejecie ewentualne dylematy: czy ten sernik i babeczki są jadalne?

 

foto: Białe Kadry 

 

 

Wspomnienie dzieciństwa

Wersja dla osób odważnych i energicznych, które kochają zabawę kolorem.

Bufet a'la kramik ze słodyczami. Dominują mocne barwy – żółcie, róże, pomarańcze, czerwienie i błękity.

Na stołach "wyreżyserowany bałagan". Słodkości są poustawianie pozornie bez żadnego planu i schematu - co daje fantastyczny rezultat. 

Stół przyozdobiony tęczowymi wiatraczkami, chorągiewkami,  proporczykami, słomkami, w dużych dzbankach lemoniada. Taki styl wyczaruje bajkowy klimat, przyciągnie nie tylko najmłodszych łasuchów. Aranżacja wyraża radość, beztroskę i szczęście.

Ślinka cieknie od samego patrzenia :)

 

foto: Cedrowy Dworek 

 

 

Romantycznie i vintage

Jeżeli planujecie przyjęcie w romantycznym klimacie, warto zaakcentować to również w aranżacji bufetu.

Pudrowe kolory, subtelny róż z błękitem, delikatna zastawa z kwiatowym motywem, piętrowe patery. Świeczki i kwiaty w wazonach, grube kolorowe szkło, słoje z piankami, cukierkami. Koronkowe serwety, kokardy, pompony z bibuły lub tiulu i misternie ozdobione ramki na zdjęcia.

Oczy gości będą wędrować w stronę słodkiego kącika, który przyciągnie miłośników słodyczy.

 

foto: Adam Ludwik 

 

 

Monochromatyczna elegancja

Teoretycznie słodki bufet to masa kolorów i dodatków.

Osoby stawiające na elegancką nutę nie muszą obawiać się, że candy bar wprowadzi zamieszanie do idealnie zaplanowanego, wyważonego przyjęcia.

Wystarczy odpowiednia aranżacja. Ustalcie motyw przewodni: na przykład czekolada i brązy, lawenda i fiolety, biel i turkusy. I odpuśćcie sobie wszelkie zbędne dodatki na rzecz słodkości w określonych barwach, wyeksponowanych w elegancki sposób.

 

foto: MM. Rudiak 

 


Słodki skład

Na słodkim stole może wylądować wszystko, czego dusza zapragnie.

Dominują muffiny, ale nie gorsze będą pączki, bomby rumowe, ciepłe lody, kawałki domowego ciasta, babeczki i ciasteczka. Hitem są mini deserki typu tartaletki, panna cota, musy czekoladowe, budyniowe, galaretki i owoce.

W szklanych naczyniach bajecznie wyglądają migdały, żelki, dropsy, draże i cukierki – wielobarwna słodka tęcza. Misy, kielichy, słoje wypełnione po brzegi słodkościami w jednym odcieniu. O czym nie można zapomnieć?

O lizakach, laskach cukrowych i drażetkach typu lentilki. Atrakcyjnie wyglądają również owoce. A polane białą lub ciemną czekoladą z fontanny smakują jeszcze lepiej. 

 

foto: Pokadrowani 

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ta witryna używa plików cookie do celów funkcjonalnych oraz statystycznych. Potwierdź zapoznanie się z komunikatem i nie pokazuj go więcej. Potwierdź