foto: Pudełko Wspomnień
Kto lubi czekoladę? Albo raczej - kto jej nie lubi? Obłędnie smakuje, niebiańsko pachnie, a już sam widok tabliczki ulubionej czekolady potrafi poprawić humor.
Planujący ślub wielbiciele brązowej słodyczy koniecznie powinni przemyśleć jej obecność na przyjęciu weselnym. Oczywiście numerem jeden będzie tort weselny, który w czekoladowej polewie prezentuje się wyjątkowo kusząco. Ale jest jeszcze kilka miejsc, gdzie czekolada może popłynąć, dosłownie, strumieniem :)
Dekoracje czekoladowego tortu to słodkie wyzwanie dla cukiernika. Możliwości zdobienia ciast jest wiele, ponieważ czekolada jest bardzo plastycznym materiałem i występuje w wielu odmianach. Najbardziej klasyczna jest jednorodna polewa pokrywająca cały tort.
Dodatki w postaci kwiatów żywych, czy wykonanych z masy cukrowej lub czekoladowej, kokardy, figurek pary młodej zadecydują o klimacie, jaki uzyskamy. Od wyrafinowanej prostoty, po elegancję godną królewskich pałaców.
Torty, których powierzchnia została ozdobiona w nieregularny, pozornie niedbały, "domowy" sposób prezentują się rewelacyjnie, idealne na przyjęcie w stylu rustykalnym i romantycznym. Tropicielki trendów wiedzą, że ten sposób dekoracji jest obecnie bardzo modny :)
foto: MM. Rudiak
Niezwykle ciekawie wyglądają torty skonstruowane z czekoladowych cygaretek, rurek czy patyczków ustawionych regularnie, niczym "płotek" podtrzymujący ukrytą za nim masę. Tutaj również, w zależności od ilości i charakteru dekoracyjnych detali, otrzymamy tort romantyczny, klasyczny lub letni, lekki, owocowy.
Zamiast rurek pokrywą osłaniającą słodkie wnętrze tortu mogą być tabliczki czekolady. Rozwiązanie to jest niewiarygodnie zjawiskowe, torty wyglądają jak te z bajkowych opowieści, aż chciałoby się wgryźć w czekoladowy pancerz ;) Z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach.
foto: MM. Rudiak
Fale, falbany, plisy sprawiają, że tort wygląda jak dzieło krawca, a nie cukiernika. Niesamowicie misterna praca przynieść może zjawiskowe rezultaty. To czy będzie to bardziej zrównoważone prêt-à-porter, czy ekstrawaganckie haute couture, zależy oczywiście od fantazji projektanta :)
Oprócz tortu czekolada świetnie sprawdzi się jako składnik weselnych słodkości. Domowe babeczki, eleganckie cup-cakes'y i słodki bar z czekoladowym motywem przewodnim. Jeżeli rodzajów czekoladowych pralinek, galaretek, groszków jest wiele, koniecznie podpiszcie je, aby ułatwić gościom wybór.
foto: Dwie Wieże
Od kilku lat niezmienną popularnością cieszą się czekoladowe fontanny. Wypożyczony sprzęt można ustawić w centralnym miejscu sali i zaprosić gości na słodki poczęstunek self-made. Maczane w czekoladowym strumieniu owoce, biszkopty, bakalie smakują wybornie, są fajną atrakcją i ciekawym urozmaiceniem weselnego menu.
Czekolada może powitać waszych gości. Ułożone na talerzach lub przy nakryciach małe paczuszki z pralinkami, czekoladowe lizaki, woreczki z migdałami w polewie to świetny pomysł na okazanie weselnikom wdzięczności za przybycie. Podziękowaniem może być również tabliczka czekolady z waszymi imionami na opakowaniu lub wytłoczonymi w masie.
A może poczęstujecie gości gorącą czekoladą z piankami marshmallow? To przepyszny deser, który może się znaleźć w menu lub powędrować z gośćmi do domu w postaci podarunku (oczywiście instant;)).