Cricbuzz schedule Live score cricket Cricket live Cricbuzz jas hujan Cricket score Live match today Live cricket Match today Live cricket TV jeetbuzz baji live jaya9 mcw casino marvelbet jeetbuzz login baji999 লগইন করুন baji live login baji 999 mcw লগইন baji login baji live 999 jeetbuzz লগইন baji affiliate

11 faktów na temat tortu weselnego

11 faktów na temat tortu weselnego

Poznajcie 11 faktów, o których raczej nie mieliście pojęcia.

 

Tort weselny to bardzo ważny element nie tylko ślubnych kulinariów, ale również weselnych tradycji.

To Para Młoda powinna go pokroić i poczęstować nim swoich gości, jako formę podziękowania za przybycie i otrzymane prezenty. Na przestrzeni dziejów wizerunek tortów bardzo się zmienił. 

 

Fotografia: B&W Photography

 

Tort weselny

 

 11 faktów na temat tortów, o których raczej nie mieliście pojęcia

 

  • Pierwsze torty weselne w Stanach Zjednoczonych nie były białe i śmietanowe. Były to typowe ciasta owocowe, ozdobione na zewnątrz porzeczkami i z biszkoptem namoczonym w brandy.

 

  • Tort weselny królowej Wiktorii oraz księcia Alberta, którzy powiedzieli sobie sakramentalne „tak” w 1840 roku, ważył 300 kilogramów. Był to rodzaj keksu pokrytego białym lukrem. Od niego wzięła się moda na białe torty, którą zachwyciła się reszta świata.

 

Fotografia:fotograficzni.com

 

  • W tamtych czasach biały cukier, niezbędny do otrzymania białego lukru, był bardzo kosztowny. Dlatego oblane nim torty stały się synonimem luksusu i pokazywały status Pary Młodej.

 

Fotografia: M M Rudiak Photography

 

  • Jedna z pierwszych wersji amerykańskiego białego tortu, który był szczególnie popularny w Karolinie Północnej, zawierała migdały, kokos i cytrynę.

 

  • Za twórców tortów przypominających współczesne wypieki, uznaje się Włochów. Do dziś zresztą są oni mistrzami w tej dziedzinie, niemającymi sobie równych.

 

  • Do Polski torty przybyły bezpośrednio z Włoch, razem z królową Boną Sforzą d’Aragona. Zawdzięczamy jej zresztą także wiele innych nowinek obyczajowych, również związanych z zaślubinami.

 

fotografia: Love Story

 

  • Od XVII wieku istniał w Polsce zawód „tortarza, czyli specjalisty od przygotowywania tych wypieków na śluby i inne okazje. Finezja osób zajmujących się tym zawodem była naprawdę olbrzymia, a niektóre wyroby przypominały małe dzieła sztuki.

 

  • Pierwsze torty weselne były dalekie od słodyczy. Na starożytnych rzymskich weselach stosowano w ich roli placki z jęczmienia lub pszenicy. Goście jedli ich okruchy.

 

Fotografia: Adam Ludwik 

 

  • W średniowiecznej Anglii narzeczeni częstowali gości bułkami z cukrem. Tort ewoluował powoli ze słodkiego chleba lub ciasta, czyli pieczywa obrzędowego. 

 

  • Od czasów wynalezienia zamrażarki, w Ameryce zdarza się zamrażać kawałek tortu weselnego i jeść go na pierwszą rocznicę ślubu.

 

  • Najwcześniejszy i najprostszy lukier powstał z połączenia ubitego białka i cukru. Błyszcząca polewa wyglądała jak lód.

 

fotografia: Paweł Nożyński

 

Tort weselny powstał jako symbol dostatku i dobrobytu. Jego obecność na weselu to bardzo pozytywna wróżba dla Młodej Pary, nic więc dziwnego, że nikt nie chce z niego rezygnować. 
Zgodnie z tradycją, krojenie powinien rozpocząć Pan Młody i poczęstować kawałkiem swoją żonę.

Ona musi się zrewanżować tym samym. Dopiero później wypiek jest wydawany pozostałym gościom.

 

Fotografia: Zuzanna i Marcin Karetta

 

Zobacz także:

7 WAŻNYCH DECYZJI ZWIĄZANYCH ZE ŚLUBEM, KTÓRYCH NIE MOŻESZ PODJĄĆ POCHOPNIE

 

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Ta witryna używa plików cookie do celów funkcjonalnych oraz statystycznych. Potwierdź zapoznanie się z komunikatem i nie pokazuj go więcej. Potwierdź