Jeśli chodzi o weselny tort, większość par skupia się na wyszukanym stylu, który zachwyci gości weselnych swym powalającym pięknem. Jednak piękne dekoracje mogą spowodować poważne uchybienia w ocenie tortu!
Upewnij się, że NIE popełniłaś tych poważnych błędów podczas wybierania swojego deseru lub w sam dzień wesela.
Dekoracje na tort
1. Wybór zbyt wielu smaków na jedno ciasto
Przy tak wielu wybornych smakach tortu do wyboru, trudno wybrać tylko jeden. Jednak zbyt wiele smaków zwiększy rachunki, przytłoczy gości i spowoduje ból głowy.
Jeśli chcesz zaoferować opcje, weź pod uwagę babeczki lub deserowy ciastka zamiast dużego tortu.
2. Pozostawienie ciasta w upale
Jeśli masz letni ślub na zewnątrz, strzeż się ciepła. Zbyt dużo ciepła może spowodować stopienie się lodowatego ciasta, a konsystencja nie będzie przyjemna.
Wygodnie jest tort umieścić na wózku, aby obsługa mogła go szybko wyjąć, a następnie odwieźć z powrotem do kuchni.
Ozdoby na tort
3. Zapomnienie o nożu do ciasta
Twój lokal może mieć przygotowany nóż do tortu, ale jest prawdopodobne, że będzie on bardziej praktyczny niż ładny. A ponieważ krojenie tortu to ważny motyw na zdjęciach, z pewnością dobrze jest mieć pod ręką ładny przedmiot.
Kup coś z wyprzedzeniem lub pożycz od przyjaciela albo członka rodziny na osobisty użytek.
4. Łączenie smaków, które po prostu nie zostały stworzone, aby pasować do siebie.
Niektóre smaki po prostu nie smakują dobrze w połączeniu. Pamiętaj, że każdy uwielbia klasykę, a dziwne combo może zniszczyć cały tort.
5. Bądź ostrożna z kolorami
Uwielbiamy torty w jaskrawym odcieniu, ale zasłanianie tortu turkusowym lub czerwonym lukrem może oznaczać poplamione zęby i języki dla Ciebie i Twoich gości...
Pomiń niezbyt przyjazną dla fotografii niespodziankę i udekoruj tort za pomocą kolorowych kwiatów, wstążek lub nakładek – lub wybierz całkiem pastelową paletę.
6. Zapominasz wziąć pod uwagę otoczenie tortu
Nie da się ukryć, że Twój tort będzie wspaniały, więc upewnij się, że zaprezentujesz go w całej okazałości. Pokryj stół do ciasta fantazyjnym obrusem i ustaw tort na ozdobnym stojaku.
fotografia: Adam Ludwik Photography
7. Nie jedz!
Można by pomyśleć, że trudno byłoby popełnić ten błąd (w końcu to tort!), jednak podczas gdy jesteś zajęta integrowaniem się z gośćmi, tańczeniem i cieszeniem się małżeńską rozkoszą, zaskakująco łatwo jest przegapić swój kawałek tortu.
Wyznacz druhnę lub organizatora ślubu, aby odłożył Ci kawałek!
fotografia: Hotel St. Bruno**** Giżycko
8. Nie zamówienie wystarczającej ilości ciasta, aby zamrozić tradycyjny kawałek
Uroczyste krojenie najwyższego poziomu tortu jest długoletnią tradycją weselną. Jeśli masz zamiar trzymać się tej tradycji, nie zapomnij zaplanować odpowiedniego wyglądu tortu.
Zamów wystarczająco duży tort, który nie będzie skomplikowany w pokrojeniu i który ewentualnie zamrozicie do swojej rocznicy ślubu.
Najpiękniejsza galeria ślubna w Polsce - #tortslubny - zobacz