„Jesteś tym, co jesz”- to popularne, często powtarzane hasło trafia w sedno i motywuje do poprawy naszego jadłospisu.
Właściwe odżywianie jest niezbędne nie tylko w celu utrzymania prawidłowej wagi, wpływa także na wygląd naszej skóry, która jest przecież podstawą wizerunku i odzwierciedleniem naszego podejścia do zdrowia.
Każda przyszła panna młoda powinna zadbać o kondycję swojej skóry już na długi czas przed ślubem. By uzyskać gładką, promienną, rozświetloną cerę, nie wystarczą nawet najlepsze kosmetyki, które działają powierzchniowo.
Również suplementy, które często łykamy na potęgę, nie zawsze przyczynią się do poprawy naszego wyglądu.
Sekret tkwi w odpowiedniej diecie. Istnieje kilka skutecznych (i smacznych!) kosmetyków „wewnętrznych”, które regularnie spożywane przyniosą fantastyczne efekty już po 6 miesiącach.
Podstawą przedślubnego menu powinny być produkty zawierające sporą dawkę błonnika, witaminy A, B, C, D, E, mikroelementy oraz niezbędną porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nie zapominajmy przy tym o dostarczaniu organizmowi optymalnej ilości wody. Cera nabierze wtedy blasku i sprężystości.
fotografia: Adam Ludwik Photography
Oto lista fantastycznych smakołyków, dzięki którym zachowasz zdrowie oraz piękny wygląd:
1. Dziki łosoś (nie hodowlany)
Jest jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Stanowi także bogate źródło tak popularnej ostatnio witaminy D, witamin z grupy B oraz witamin młodości A i E. Zawiera także ważne mikroelementy jak jod, potas i cynk.
Ten ostatni znany jest ze zbawiennego wpływu na naszą skórę, włosy i paznokcie, a także ochrania organizm przed wirusami i bakteriami.
2. Orzechy włoskie
Jedna porcja orzechów ma 200 kalorii oraz aż 2776 mg kwasów omega-3. Orzechy włoskie to doskonałe źródło białka i miedzi, składnik mineralnych, która zwiększają produkcję kolagenu w naszej skórze, odpowiedzialnego za jej elastyczność i redukcję zmarszczek.
Porcja orzechów włoskich to idealna przekąska na podwieczorek lub zastrzyk energii po siłowni.
3. Jarmuż
To coraz popularniejsze, choć do tej pory niedoceniane przez nas warzywo, ma działanie przeciwzapalne, stanowi bogate źródło antyoksydantów, witamin A i C, błonnika oraz wapnia.
Ma mało kalorii, a za to więcej żelaza niż wołowina. Jarmuż smakuje wybornie podsmażony na oliwie z oliwek lub jako składnik zielonego smoothie.
4. Szpinak
Zawiera dużą porcję kwasu omega-3, potasu, wapnia, żelaza, magnezu i witaminy B, C i E. Ma właściwości nawilżające skórę od środka- wspomagając zarówno nasze zdrowie, jak i urodę.
Szpinak to ponadto warzywo bardzo bogate w beta-karoten – w 100 g zawiera aż 8100 jego jednostek.
Ten silny antyutleniacz neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu wpływa zbawiennie na cały nasz organizm, ale także na wygląd naszej skóry.
Beta-karoten w towarzystwie chlorofilu (którego też sporo w szpinaku), sprawi, że już po kilkumiesięcznej kuracji uzyskamy aksamitną, gładką i dobrze nawilżoną skórę, pozbawioną przedwczesnych zmarszczek.
5. Leśne jagody
Dzięki obecności związków witaminowych, pektyn, licznych aminokwasów oraz organicznych kwasów owocowych, jagody słyną ze wspaniałego działania nawlżającego, zmiękczającego i wygładzającego skórę.
Dzięki kwasom owocowym zahamowany zostaje proces pogrubienia rogowej warstwy naskórka, dzięki czemu zmniejszają się zmiany trądzikowe. Witamina A oraz C sprawiają, że skóra jest zdrowo rozświetlona, a piegi zmniejszają swoją liczebność.
6. Cytryna
Bogata w witaminę C, pomaga organizmowi oczyścić się z nadmiaru toksyn oraz równoważy poziom sodu i potasu w komórkach. Cytryna to także bogate źródło witaminy B, fosforu i węglowodanów.
Zawarte w niej kwasy owocowe wspaniale odżywiają skórę. Dodaj plasterek cytryny do szklanki ciepłej wody i wypij na czczo, skrapiaj nią sałatki, ryby i dania mięsne.
7. Pietruszka
Zarówno natka jak i korzeń znane są ze swoich urodowych właściwości. W naci znajdziemy mnóstwo minerałów, takich jak żelazo, magnez, wapń, sód czy potas.
Korzeń z kolei bogaty jest w prowitaminę A i witaminę C. pietruszki to z kolei źródło prowitaminy A i witaminy C.
Ponadto pietruszka świetnie usuwa z organizmu toksyny. Posypuj nią jak najwięcej dań i dodawaj do owocowo- warzywnych koktajli.
8. Kolendra
Jedni uwielbiają jej charakterystyczny smak, inni twierdzą, że smakuje jak mydło. Nie ulega jednak wątpliwości, że ta podobna do naszej pietruszki śródziemnomorska roślina jest niezwykle bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem i wolnymi rodnikami i oczyszczają z metali ciężkich.
Ponadto zawiera dużo witaminy C. przyspieszającą regenerację skóry, a także witaminę A, opóźniającą procesy starzenia.
5 NAJCZĘŚCIEJ POWIELANYCH MITÓW DIETETYCZNYCH cz. 1