Fotografia: M M Rudiak Photography
W koktajlach dla gości jest nowy trend: koktajlowy bar DIY. Jest to świetny sposób na obniżenie kosztów tego dnia, bez jakiekolwiek pójścia na kompromis pod względem stylu. Wszystko, czego potrzebujesz, to utalentowany barman (profesjonalny lub amator) i odpowiednie zapasy, aby każdy koktajl, którego pragną twoi goście, był odpowiednio wstrząśnięty.
Oto wszystko, co musisz wiedzieć na temat samodzielnej organizacji drink-baru.
Wykwalifikowany barman
Podczas gdy wcale nie jest konieczne wynajmowanie profesjonalnego baru, zdecydowanie warto mieć kogoś zaufanego za barem. Taka osoba nie tylko powinna umieć robić drinki, ale także na bieżąco monitorować to, co dzieje się na sali.
Niech delikatnie daje gościom do zrozumienia, że wesele dobrze jest pamiętać.
Korkociągi i otwieracze do piwa
Na stoliku zostały ustawione odpowiednio schłodzone butelki wina i piwa. Jednak jest pewien problem – goście nijak nie mogą znaleźć do nich otwieraczy.
Pamiętaj, aby te przedmioty kupić w większej ilości, bo lubią się zgubić, a poszukiwanie obsługi może być długotrwałe.
Wiadra na lód
Jeśli podajesz gościom koktajle, będziesz potrzebować obfitych ilości lodu. Więc zaopatrz się w ładne wiadra, które pasują do blatu; stalowe lub metalowe wiadra z blachy ocynkowanej dobrze się łączą z niemal każdym wystrojem.
Kiedy już masz kupione te ładne pojemniki, teraz musisz gdzieś przechowywać zapas lodu. Duże plastikowe chłodnice powinny wystarczyć. Znajdź również coś, co pomieści co najmniej 30 piw i kilka butelek wina oraz kilka kilogramów lodu na raz.
Zaplanuj odpowiednie ilości w zależności od tego, ile alkoholu kupujesz, ile osób uczestniczy w przyjęciu i ile czasu chcesz, aby impreza trwała. Niech twój barman napełnia mniejsze pojemniki przez całą noc.
Lód, lód, lód
Nie możemy tego powiedzieć wystarczająco dobitnie: POTRZEBUJESZ lodu, jeśli podajesz koktajle, a wesele jest latem. Lód do małych wiaderek, lód do dużych wiader, a jeszcze więcej lodu do uzupełnienia zapasów, gdy się wyczerpią. Nic nie jest gorsze, niż ciepłe piwo w upalną letnią noc!
Posiadaj oddzielne miejsce (z dala od baru), gdzie worki z lodem trzymane są w dużych pojemnikach. Upewnij się, że przechowywane są w cieniu, zamrażarce lub w klimatyzowanej przestrzeni, aby nie rozpłynęły się przed wielką chwilą.
Należy również sprawdzić dostawców lodu w twojej okolicy. Odpowiedzą ci na wszystkie pytania, np. ile potrzebujesz go na noc.
fotografia: Michał Orłowski Photographer
Szufelka do lodu
Będziesz również potrzebować czegoś, aby przełożyć lód z wiadra do szkła, prawda? Zainwestuj we właściwe szufelki ... i nie, ręce twoich gości NIE są opcją.
Wiele wiader do lodu sprzedaje się z dopasowanymi szufelkami, ale jeśli nie, po prostu zainwestuj w szufelkę o jakości restauracyjnej, która łatwo zmieści się w wiaderku. I upewnij się, że masz szuflę do każdego kubła na lód, aby goście mogli nałożyć go w razie potrzeby.
Tkaniny barowe
Odpowiednie tkaniny i ręczniki papierowe pozwolą zachować czystość i porządek na barze, bo na przykład lód lubi się roztapiać, a soki – rozlewać.
Szejki, mieszadła i inne niezbędne narzędzia
Dla fanów koktajli rzemieślniczych: upewnij się, że masz pod ręką cały niezbędny sprzęt. Pozwoli to twoim przyjaciołom i rodzinie na przygotowanie ich ulubionego drinka, czy to margaritę, martini czy jakaś inna kreatywną miksturę.
Dla tych, którzy lubią proste napoje przygotuj kilka mieszadeł, aby mogli stworzyć coś w swoim guście.
Fotografia: M M Rudiak Photography
Garnish - na co masz ochotę?
Przygotuj świeżą bazylię, skórki pomarańczy, maliny, cokolwiek twoim zdaniem goście będą chcieli włożyć do koktajli. Wolisz prostotę? Cytryny i limonki są koniecznością. Upewnij się, że są one myte i pocięte na małe kawałki, aby twoi goście nie musieli się tym zajmować. To tylko proszenie się o kłopoty.
Przygotuj także soki i inne dodatki, w tym napoje gazowane, świeżo wyciśnięte soki cytrusowe, proste syropy z owocami.
Przygotuj naczynia
Szklane naczynia są bardzo eleganckie, ale będziesz ich potrzebować naprawdę sporo, bo goście mogą mieć ochotę na spróbowanie różnych rodzajów koktajli. Plastikowe, jednorazowe naczynia są zdecydowanie tańsze i nierzadko również wygodniejsze.
Instrukcje
Przygotuj również instrukcje dla swoich gości, by nie czuli się zagubieni i wiedzieli jak przygotować podstawowe drinki. Dzięki szczegółowym sposobom odmierzania proporcji i mieszania, z jednej strony każdy będzie mógł przygotować to, na co ma ochotę, a z drugiej – zapewni dreszczyk emocji związany z przygotowaniem samodzielnie drinków.
Przygotuj odpowiednie miarki, które wszystkim ułatwią tworzenie miksów.
Najpiękniejsza galeria ślubna w Polsce - #jedzenie - zobacz