Stół wiejski/regionalny
Jest klasyką już od wielu lat bez wzglądu na to czy wesele odbywa się na wsi czy w mieście. Można pozostać przy tradycyjnej formie polskich przysmaków, jak bigos, ekologiczne wędliny, pasztety czy pajdy ze smalcem i ogórkami. Można jednak postarać się o „lżejsze” menu i zdecydować na tak zwany stół regionalny, gdzie królować będą wyroby od lokalnych wytwórców, jak charakterystyczne dla danego regionu sery, miody, nalewki, warzywne czy owocowe przetwory czy dania charakterystyczne wyłącznie dla regionalnej kuchni.
źródło: loulouandjones.com
Stół rybny/stół z owocami morza/stół sushi
Stół z rybami będzie idealną propozycją dla gości nie jedzących mięsa oraz dla wszystkich uwielbiających ryby. To niezbedny dodatek do weselnego menu, gdy uroczystośc odbywa się nad morzem i dostęp do świeżych, lokalnych ryb jest nieograniczony. Stół z owocami morza bedzie natomiast stanowił doskonały pomysł na lekką i elegancką przekąskę między większymi posiłkami, natomiast patera z sushi świetnie sprawdzi się podczas wesel w stylu orientalnym, nowoczesnym lub minimalistycznym.
źródło: junebugweddings.com
Finger bar
Nowoczesne weselne przyjęcia coraz częściej urozmaica się tak zwanymi finger barami, które stanowią swoistą stację kulinarną, gdzie można spróbować apetycznie podanych przekąsek między większymi posiłkami. Są idealne na jeden kęs, a przy tym niezwykle wykwintnie podane.
źródło: colincowieweddings.com
Bar sałatkowy
Wegetarianie z pewnością go pokochają. Idealny, gdy organizujemy wesele w lecie, gdy świeżych warzyw mamy pod dostatkiem. Prócz klasycznej formy sałatek, przygotujmy gotowane warzywa na podgrzewanych paterach wraz z pysznymi sosami, przekąski warzywne z krakersami bądź grzankami lub urocze kokilki bądź pucharki z mini sałatkami.
źródło: wedding-philippines.com
Stół serowy
Sery uwielbia chyba każdy. Patera serów z różnych stron świata z tabliczkami z nazwą danego gatunku z pewnością przyciągnie wielu zarówno ciekawskich jak i głodnych gości. Prócz serów żółtych, pleśniowych czy typu korycińskiego, można podać świeże pieczywo, żurawinę, udekorować różnymi rodzajami winogron, a niedaleko ustawić wino.
źródło: loulouandjones.com
Stół słodki
Stół słodki wpisał się na dobre w menu nowoczesnych wesel. Ciasta i inne smakołyki zamiast na stołach, pojawiają się w specjalnie zaaranżowanym do tego celu miejscu. Można zorganizować duży stół, na którym pojawią się zarówno wypieki tradycyjne, oryginalne desery i słodycze dla dzieci, a można również zorganizować kącik tematyczny: typowy amerykański candy bar, popcornowy, czekoladowy, naleśnikowy czy jogurtowy.
źródło: pinterest/Amanda Bardwell