fotografia: Bauaban Fotografia
Idealne ciasto na wesele powinno cieszyć nie tylko oczy, ale również podniebienie.
Dlatego tak istotne są użyte do jego upieczenia składniki. Jego rodzaj warto dobrać do określonej pory roku, ponieważ co innego sprawdzi się w letnim upale, a co innego – przy zimowym chłodzie.
Atrakcje weselne
Wiosna
Wiosna to taka pora roku, w której trakcie na zewnątrz może być już całkiem ciepło. Dlatego lepiej jest postawić na ciasta, które są lekkie, a jednocześnie pozbawione kremów lubiących się rozwarstwiać w wyższej temperaturze. Na skraju wiosny warto pod uwagę wziąć sezonowe owoce – truskawki, maliny, czereśnie.
Wiosną dobrze jest wybrać na przykład pannacottę z owocami albo ptysie ze śmietaną i owocami. Można postawić także na ciasto z galaretką, pasujące do wiosennych owoców.
Lato
Lato nie jest najlepszą porą roku na serwowanie ciast z kremami. Pod wpływem temperatury mogą one bowiem szybko się zepsuć i spowodować duże problemy zdrowotne wśród gości. Dodatkowo ciężkie ciasto przy upale nie będzie cieszyło się uznaniem.
Lato to dalsza pora roku, w której to owoce są najsmaczniejsze. Warto poszerzyć ich repertuar o na przykład borówki lub porzeczkę. Taki owocowy dodatek do ciasta z pewnością doda mu lekkości, indywidualnego charakteru i przede wszystkim smaku.
Latem zamiast ciasta można wybrać fantazyjne desery lodowe, także w formie sorbetów. Ciekawym rozwiązaniem jest postawienie na sali weselnej specjalnej szafy chłodniczej, w której znaleźć się mogą wymagające niższej temperatury ciasta lub muffinki od razu w formie gotowej do zjedzenia.
Latem zamawia się także mniejszą ilość słodyczy – nie cieszą się one bowiem dużym zainteresowaniem ze strony gości. Dobrym wyborem są kruche ciasta, ciasteczka i babeczki. Są nieduże i szybko można je zjeść, jednocześnie nie powodują uczucia pełności.
Fontanna czekoladowa
Jesień
Jesień w cukiernictwie także może być smaczna. To dalszy ciąg występowania owoców, tym razem jednak nieco późniejszych. Dobrze pasują one do na przykład babeczek. Dobra decyzja to również aromatyczny makowiec albo na przykład ciasto z wiórkami kokosowymi.
Sernik również jest raczej uniwersalnym rodzajem ciasta, które sprawdzi się bez względu na temperaturę.
Zima
Zima to dobra pora roku na ciasta i desery cięższe, z kremami. Dobrym wyborem jest lubiane tiramisu. Na ciepło podać można także crème brûlée, a także jabłecznik z bitą śmietaną.
Do zimy dobrze pasuje piernik, kojarzący się z niedawnym Bożym Narodzeniem. A także te ciasta, w których występuje polewa z czekolady, na przykład snickers.
Ciężki desery z dodatkiem alkoholu, takie jak torcik węgierski, także lepiej komponują się z raczej chłodniejszą pogodą.
Zobacz także:
5 ŚLUBNYCH TRENDÓW DLA PRZYSZŁEJ PANNY MŁODEJ