Na horyzoncie planety weselnych słodkości coraz wyraźniej zaznacza się nowa linia, ułożona z okrągłych bezowych ciasteczek przełożonych przesłodką masą :)
To tradycyjne francuskie macarons, czyli nieco zapomniane w Polsce makaroniki. Znane Francuzom od setek lat, nieprzerwanie zdobywają coraz szersze grono wielbicieli na całym świecie.
Swoją sławę zawdzięczają, nazywanemu "Picassem ciastkarstwa" cukiernikowi - Pierre Hermé, którego fabryki produkują niezliczoną ilość tych słodyczy, co roku opracowując przynajmniej 10 nowych smaków.
Co stoi za rosnącą popularnością macarons na weselnych stołach?
POMYSŁY NA TORT WESELNY, KTÓRY PRZETRWA W UPALNY DZIEŃ
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Jakkolwiek przepis na makaroniki wydaje się być prosty, ich przygotowanie w domowych warunkach może okazać się nie lada wyzwaniem. W ich składzie znajdziemy białka, mąkę migdałową i cukier puder. Odpowiednio przygotowane składniki (np. białka muszą odstać trzy dni) mieszamy ze sobą w odpowiednich proporcjach i kolejności, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, która w rezultacie da nam ciastka chrupiące z wierzchu, miękkie w środku.
Kolejną istotną kwestią jest przygotowanie wypełniającej przestrzeń między ciastkami masy. Na szczęście makaroniki są dostępne w wielu cukierniach, a zrobiona na zamówienie będą miały wybrany przez nas kolor i smak.
37 OKAZAŁYCH TORTÓW Z BITEJ ŚMIETANY
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Podejrzewamy, że tu właśnie tkwi sedno ogromnego powodzenia tych słodkości. Kombinacja barw, dodatków, smaków i rodzajów ich nadzienia jest niemal bezkresna (no, prawie jak wspomniany na początku horyzont ;)) W zależności od dodanego barwnika cukiernik może przygotować makaroniki w niezliczonej ilości kolorów i odcieni. Od białych, przez bajecznie pastelowe, po wyraziste i soczyste kolory, jak zieleń, granat czy nawet czerń.
Dodatek maku, płatków, jadalnych kwiatów czy posypek, nakrapanie innym kolorem sprawi, że ciastko będzie wielobarwne lub we wzorek. Masa do przełożenia do kolejny wachlarz możliwości: krem maślany, śmietanowy, dżem, mało orzechowe, czekoladowe smarowidło, owoce...
8 POMYSŁÓW NA TORT W STYLU "NAKED"
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Patrząc na te bajeczne makaronikowe stosiki trudno się dziwić, że coraz częściej pojawiaja się w słodkim menu przyjęć weselnych.
Prócz walorów smakowych (są zdecydowanie słodkie) po prostu nieziemsko wyglądają! Ułożone na paterach, talerzach, półmiskach, czy też skomponowane w makaronikowe wieże bedą niewątpliwą ozdobą weselnych stołów.
Wybierając macarons w kolorze przewodnim całej uroczystości uzyskacie spójną całość weselnej aranżacji, stylizacji ślubnych strojów i dodatków.
IDEALNY TORT - JAK GO WYBRAĆ?
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Źródło: flickr.com
Urocze ciasteczka zapakowane w folię, ozdobne pudełko, przewiązane wstążką staną się miłym podarkiem dla weselnych gości. Można dołączyć do nich winietkę czy liścik z podziękowaniem za uczestnictwo w weselu.
A czy wy mieliście okazję spróbować makaroników? :)
6 ZASAD KROJENIA WESELNEGO TORTU
Źródło: flickr.com
SŁODKIE DYLEMATY: JAK ZAMÓWIĆ TORT WESELNY?