Czy Twój ślub odbywa się w piękny letni dzień z wysokimi temperaturami? Jeśli tak, prawdopodobnie przydadzą Ci się pomysły na chłodne letnie napoje i przekąski.
Menu weselne na lato
1. Mięso lub owoce morza
Chociaż talerz żeberek i skrzydełek kurczaka do grillowania smakowałby naprawdę dobrze w każdy dzień, dzień ślubu może nie być najlepszym momentem na ich uwzględnienie w menu.
Bałagan, który można w ten sposób stworzyć, może zepsuć zdjęcia i negatywnie wpłynąć na wystrój obiektu. Jeśli grill na podwórku jest koniecznością, zastanów się nad kotletami wieprzowymi, kurczakiem, owocami morza, rybami, które można zjeść z wygodnego naczyniami.
Dodatki takie jak sałatka ziemniaczana lub ryż stanowią doskonałe uzupełnienie dań głównych.
2. Wybór zupy na letnie weselne menu w formie bufetu
Obiady weselne składające się z pięciu dań zazwyczaj mają opcję zupy.
Dobrze jest pominąć ten element, zwłaszcza w miesiącach letnich. Większość gości i tak nie lubi popijać gorącego rosołu w upale. Jeśli musisz trzymać się wszystkich formalności, rozważ chłodnik.
3. Truskawki w czekoladzie
Jest to przystawka, która jest równie niechlujna, co pyszna.
Jeżeli chcesz serwować owoce w czekoladzie, lepszym pomysłem jest wystawienie ich na bufecie zamiast serwowania na stołach, co być może zapobiegnie ich roztapianiu się.
4. Dodatki z serem
Ser, na przykład w formie deski, to idealny wybór na koktajl, ale pamiętaj, że ciepło i ser to nie jest dobre połączenie.
Topiący się, rozmiękczony może zrujnować całą prezentację. W zależności od rodzaju sera może on zmięknąć lub stwardnieć, jeśli jest ciepło. Najlepiej zastąpić deskę serów czymś bardziej odpowiednim.
5. Napoje mrożone lub schłodzone
Nic nie smakuje lepiej w upale niż zimny napój albo schłodzony kieliszek wina.
Sprawdzą się wówczas także chłodne drinki, takie jak mojito.
fotografia: M.M. Rudiak Fotografia
6. Szaszłyki
Podawaj grillowanego kurczaka i warzywa na szpikulcach. To świetny smak na letnie przyjęcie.
Jednocześnie da się je zjeść o wiele bardziej estetycznie niż typowe dania z grilla. Dodatkowe sosy urozmaicą potrawę.
7. Świeża sałatka owocowa
Unikaj sałatki Cezar w dużych miskach, ponieważ może się ona łatwo zważyć.
Lepiej jest serwować schłodzoną sałatkę owocową. Świeże owoce działają odświeżająco i są idealną przekąską.
Na menu, które wybierzesz, prawdopodobnie wpłynie również styl przyjęcia weselnego. Warto więc połączyć te dwa czynniki i postawić przede wszystkim na dania sezonowe.
Zobacz także:
5 POWODÓW DLA KTÓRYCH NIE WARTO PORÓWNYWAĆ SWOJEGO ŚLUBU Z INNYMI