Od trzech sezonów jedną z najbardziej popularnych atrakcji na weselu jest słodki stół. Któż z nas bowiem nie lubi słodyczy?
Zachwycamy się bajecznym charakterem baru z łakociami, dzięki niemu wracamy do lat dzieciństwa i co ważne, gwarantujemy gościom dodatkową frajdę oraz dziękujemy za przybycie.
fotografia: Adam Ludwik Photography
Cadndy Bar na weselu
Pytanie, jak przygotować taki stół, aby wabił gości? Wszystko zależy od budżetu, jakim dysponujecie.
Szacuje się, że przy 100 gościach aranżacja stołu z łakociami wynosi od 500 do nawet 3000zł.
Wszystko zależy od pomysłu i od tego, z jakich pomocy korzystacie. Jeśli planujecie wynająć specjalistyczną firmę, liczcie się z sumą rzędu 1500-3000zł.
Dziś jednak przedstawimy kilka trików, dzięki którym candy bufet możecie wykonać samodzielnie, oszczędzając przy tym sporo gotówki.
fotografia: M.M. Rudiak Fotografia
Słodki stół na weselu
Podstawową rzeczą podczas aranżacji stołów są naczynia. Nie kupujcie ich, jeśli nie macie zamiaru po weselu wykorzystywać ich do innych celów.
Wówczas lepiej podpytać mamę, babcię, kuzynkę czy w swoich tajemnych kuchennych skrytkach, nie znalazłyby czegoś, co mogłoby się Wam przydać.
Jeśli jednak małżeństwo ma stanowić motywację do wcielenia się w perfekcyjne panie domu, pomyślcie o zakupie kilku szklanych naczyń i potraktujcie to jako inwestycję w Wasze gniazdko.
Przykładowo szklane miski możecie wykorzystać potem do sałatek, słoiki na zaprawy, a patery na ciasta w razie wizyty teściowej. Możecie też skorzystać ze zwykłych słoików.
Wystarczy je odpowiednio ozdobić. Nie inwestujcie w niefunkcjonalne naczynia jak wysokie wąskie słoje na nóżkach ze szklaną pokrywą. Gwarantuję, że będą się jedynie kurzyć w Waszych domach.
Innym rozwiązaniem jest zakup plastikowych naczyń imitujących szkło. Są tańsze i uwierzcie, łudząco przypominają tradycyjne.
fotografia: Adam Ludwik Photography
Druga kwestia, bez której atrakcja będzie pozbawiona sensu to oczywiście słodycze. Zanim je zakupicie, zacznijcie od zaplanowania motywu stołu.
Motyw leśny wymaga doboru innych produktów niż elegancki buffet w złotym kolorze. Dobre słodycze znanych marek mają swoją cenę, dlatego warto przemyśleć zakup.
Najlepiej wybrać się do marketu i zakupić duże opakowania cukierków czy żelków lub słodkości na wagę.
Mimo, że babeczki na stole prezentują się niesamowicie, zastanówcie się nad ich zamówieniem. Przyczyna jest jedna – cena. Zamiast nich lepiej wybrać coś innego.
No chyba, że macie talent kulinarny. Wówczas możecie upiec je same. Wybierajcie słodycze o dużej objętości jak pianki czy ciepłe lody! Polecam także szaszłyki z sezonowych owoców, które możecie zebrać w ogrodzie.
Ciekawym pomysłem jest także popcorn. Przesypany do małych pudełeczek prezentuje się zachwycająco.
Teraz kolej na dekoracje, które wpłyną na ostateczny wygląd słodkiego stołu. Czego unikać, by nie pogłębiać finansowego dołka spowodowanego organizacją wesela?
Zacznijcie od nakrycia stołu. Możecie wykorzystać obrus z domu. Na pewno nie rezygnujcie z tasiemek.
W sklepie za rolkę tasiemki możesz zapłacić maksymalnie kilka złotych, a efekt na pewno będzie widoczny. Wystarczy zrobić ładną kokardkę.
Do ramki na zdjęcia możecie wsunąć wydrukowaną samodzielnie kartkę z napisem SWEET LOVE lub SŁODKI STÓŁ. Napis taki możesz także umieścić na mini drzewku.
Nad stołem wystarczy, że powiesicie girlandę lub pompony. Chcecie opisać naczynia z cukieraskami? Można powbijać w nie tabliczki lub powycinać z tektury zawieszki.
Ciekawą i niedrogą opcją są też samoprzylepne etykiety, które należy przytwierdzić bezpośrednio do naczyń lub tasiemek.
fotografia: M.M. Rudiak Fotografia
Do naczyń warto włożyć plastikowe szufelki, które ułatwią gościom poczęstunek. Wyglądają efektownie, a są niedrogie.
Występują w różnych kolorach, dzięki czemu dopasujecie je do całości.
Grunt to pomysł! Jeśli dobrze zaplanujecie aranżację, możecie sporo zaoszczędzić. Czekamy także na Wasze pomysły. Komentujcie!
Zobacz także:
6 POMYSŁÓW NA WESELNY CANDY BAR