Tort na tak specjalną okazję, jak wesele, powinien spełniać kilka ważnych warunków.
Prócz wyjątkowych walorów estetycznych i smakowych, musi być na tyle duży, aby dla żadnego z weselnych gości nie zabrakło słodkiej porcji. Okazałe torty weselne to spore wyzwanie dla cukiernika, doświadczony fachowiec z pewnością sprosta wyzwaniu i na waszym weselu pojawi się zapierający dech w piersiach piętrowiec.
100 LAT TORTÓW WESELNYCH - KRÓTKA HISTORIA:
Podczas "budowania" wysokich tortów wykorzystuje się różnego rodzaju stelaże i patery, na których spoczywają kolejne poziomy weselnego ciasta. Części tortu kładzie się na podkładkach podtrzymywanych przez wsporniki lub separatory lub układa na gotowych paterach ze szkła, metalu, plastiku.
Dzięki stelażom mają szansę powstać naprawdę okazałe, lecz jednocześnie lekkie konstrukcje.
ŹRÓDŁO: tirolerin.at
ŹRÓDŁO: stylemepretty.com
Istotną kwestią jest transport i montaż ciasta w stabilną całość (jego części przyjeżdżają do sali weselnej oddzielnie). Przeważnie zajmuje się tym sam cukiernik, który w ten sposób dopełnia całości dzieła i czuwa nad wszystkimi detalami.
Jeżeli autor nie jest obecny przy stawianiu tortowej wieży, powinien przekazać dokładne instrukcje w formie rysunku. Zadanie powinna wykonać osoba, której zdolności manualnych jesteśmy 100% pewni ;)
ŹRÓDŁO: stylemepretty.com
źródło: arkansasbride.com
Kolejne piętra tortu są idealną okazją do cukierniczych popisów dekoratorskich. Na przykład na tortach typu angielskiego na każdej z części przedstawia się historię młodej pary - od poznania się, przez ważne wydarzenia w ich wspólnym życiu, po dzień ślubu, którego symbolem jest figurka pary w strojach ślubnych na szczycie.
ŹRÓDŁO: modwedding.com
ŹRÓDŁO: rockmywedding.com
Coraz częściej na polskich weselach pojawiają się "piętrowce" składające się z cup-cakes, czyli babeczek w ozdobnych papilotkach, które zastępują kawałki tortu.
Aby jednak nie pozbawiać młodej pary przyjemności i tradycji krojenia ciasta, na szczycie pojawia się mały torcik, stylizacyjnie nawiązujący do muffinek na niższych poziomach.
Nieciekawy, bardziej "techniczny" niż ozdobny stelaż można zasłonić kwiatami (żywymi lub cukrowymi), owocami lub figurkami z masy marcepanowej.
źródło: flickr.com
źródło: flickr.com / bb-cakes.com
źródło: theberry.com
Tortowe piętra można również rozdzielić i ustawić obok siebie na różnych wysokościach. Pomocne mogą okazać się patery o różnej wysokości lub specjalne asymetryczne stelaże.
źródło: stylemepretty.com
źródło: bustleevents.com
źródło: flickr.com